tisdag 14 april 2015

Overnight oats - grundrecept


Overnight oats, eller davosgröt på svenska, är en kall gröt som står i kyl över natten istället för att kokas. Du får tid till annat på morgonen eftersom det bara är att ta ut den från kylen, toppa med nåt gott och nyttigt och äta, antingen hemma eller on the go! Den är full av nyttigheter och man håller sig mätt ända fram till lunch. Det är något som jag aldrig lyckas med annars, men sedan jag började äta ooiaj (overnight oats in a jar) till frukost är jag sällan hungrig innan lunch. Det finns förmodligen lika många receptvariationer som det finns smaker på glass i USA, dvs väldigt många. Jag använder mig av ett och samma grundrecept som jag varierar med det jag är sugen på och det som finns i kylskåpet. Ibland gör jag bara grundreceptet som det är och toppar med nåt gott på morgonen. Och ja, jag gör den alltid i en burk - det blir så mycket festligare då!


Overnight oats - grundrecept
1 portion

1 dl havregryn
1 msk chiafrön
2 dl sojamjölk/mandelmjölk/rismjölk men vanlig lättmjölk går också bra
Om man vill kan man också ha i lite stevia/kokossocker, lite vaniljpulver, kanel osv.

Blanda ingredienserna noga och ställ i kylen över natten i en övertäckt skål eller burk med lock. Beroende på vilken konsistens du gillar kan du öka/minska mängden vätska. När du ska äta frukost på morgonen tar du bara fram burken och toppar med frukt, bär, sylt, nötter, nötsmör - vad som helt du tycker om. På bilden har jag körsbärssylt och kokoschips. Låt gärna stå framme en stund innan du äter så är den inte iskall när det är dags att hugga in.


Copyright © 2015 Therese Dahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar